Вендузи-Cupping  Терапията с чашки се основава на идеята, че всмукването на кожата от вендузите мобилизира кръвта и енергията около тялото, насърчавайки естествения процес на изцеление на тялото. Под влияние на вендузния масаж се подобрява периферната циркулация на кръвта, лимфата, междутъканната течност. Отстранява се появяването на застой, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане в масажираните участъци на тялото. Кожата става еластична, повишава се съпротивлението и към температурни и механични фактори, подобрява се съкратителната функция на мускулите, повишават се техния тонус и еластичност.
Масажирането на меките тъкани е един от елементите на различни полезни лечения, които могат да помогнат за облекчаване на мускулната болка и често се използват заедно с други холистични методи в назначената процедура или упражнения. Вендузи-терапията определено е издържала теста на времето и в индивидуално съобразен холистичен здравен план. Ние в SpinalCare-studio, стигнах до извода, че миофасциалната терапия е изключително ефективна при лечението на мускулно-скелетна болка и наранявания и може да бъде голям принос за цялостното здраве и благополучие на клиента.
Видове вендузи:
 • Суха чаша. Тази техника се прави със стъклени чаши. Памучен тампон се запалва, обръща се във вътрешността на чашата и бързо се отстранява. Терапевтът след това бързо поставя чашата върху кожата на клиента. Огънят премахва кислорода в чашата, като създава засмукващ ефект.
 • Вендузи с ръчно изпомпване – Тази техника обикновено се прави с помощта на пластмасови чаши, но те могат да бъдат и стъкло. Това се прави с помощта на помпа, която се захваща към горната част на чашата. Терапевтът държи помпата и поставя чашата на желаното място. Помпата се използва за изсмукване на кислорода от чашата, създавайки вакум. Това може да позволи различни нива на засмукване (например едно изпомпване – слабо засмукване, две – средно засмукване, три – силно засмукване и т.н.
 • Преместваема вендуза –  Вендузен масаж се извършва с помощта на масло, което се нанася върху кожата и се разнася с масажни движения (обикновено на гърба).  Чашата се поставя върху кожата с помощта на леко засмукване и след това може да се движи по кожата с плъзгане в кръгови / дълги движения.  Масажът не изисква от клиента да има празен стомах. Масажната терапия с вендузи предизвиква миофасциално освобождаване. Този вид масаж може да продължи колкото пожелае клиента.
 • Hijam(Мокри вендузи) –  Правят се малки драскотини по повърхността на кожата със стерилно острие, след като сухото масажиране е извършено в продължение на 3-5 минути. След това чашата се нанася отново върху кожата чрез засмукване и разликата в налягането извлича натрупаната кръв. Hijama се провежда най-добре на празен стомах и затова се препоръчва да не се ядете минимум 2-3 часа преди лечението. След лечение усилените физически упражнения трябва да бъдат ограничени за 24 часа. Това включва плуване, колоездене, бягане и т.н. Нормалните дейности не трябва да бъдат засегнати. Трябва също да избягвате да се къпете в продължение на 24 часа.Ако се наблюдава сърбеж, върху повърхността на кожата може да се нанесе масло (зехтин). Това ще спомогне за естественото лечение на кожата, както и за облекчаване на сърбежа.

Приложение:
 • Мускулно-скелетна болка и дискомфорт.
 • Главоболие и мигрена.
 • Спортни наранявания.
 • Радикулит, Остеохондроза.
 • Астма, Бронхит., Хронична кашлица.
 • Стомашно-чревни нарушения.
 • За повишаване на имунитета.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Към лентата с инструменти