Хиропрактик(Chiropractic) е основана от Даниел Дейвид Палмър. Този лесовъд, пчелар и хипнотизатор, роден в Канада през 1845 г, развива специална мануална техника, която постепенно се превръща в система за диагностика и лечение. Палмър се обгражда от лекари и хирурзи и създава школа по хиропрактика, която днес има все повече последователи в медицинските и пара медицинските среди. 

Всяко живо същество притежава вродена органична интелигентност. Тази жизнена сила позволява на организма да се самолекува и непрекъснато да се приспособява към изпитанията на околната среда. Ролята на вродената интелигентност на тялото е да поддържа хомеостазата между всички елементи на организма и така да запазва естественото състояние на здраве. Нервната система ръководи всички функции на организма. Вродената интелигентност използва нервната система като средство за комуникация между мозъка и отделните клетки на тялото. Благодарение на този нервен поток, тя координира и контролира всяка човешка функция. Проблемите на прешлените предизвикват напрежение в тялото. То се дължи на притискане на нервите – нарушава се правилният нервен поток, а това пречи на вродената интелигентност да изпълнява ролята си на регулатор. Възстановяване чрез корекция Мануалната корекция намалява нервните възпаления и възстановява оптималното функциониране на нервната система. това от своя страна позволява на вродената интелигентност да изпълни успешно мисията си. Приложение: Най-кратко казано, хиропрактикът е експерт по гръбначния стълб. По принцип хиропрактиката е ориентирана към болките в тила, гърба и кръста. Но много специалисти са на мнение, че проблемите с прешлените на гръбначния стълб са причина за кух вторични смущения в нервно вегетативните функции на организма с отражение и в храносмилателната система. Мануалната терапия на гръбначния стълб може да подобри отделителната дейност, да облекчи дишането и предменструалния синдром, да помогне при бебешките колики. Нейният ефект за преодоляване на функционални смущения на вътрешните органи е практически доказан в много случаи и е предмет на научни изследвания.

Основната мануална техника в хиропрактиката се състои в умерен натиск върху определена точка, който отговаря на две задължителни условия – голяма скорост и слаба амплитуда на движението. Прецизността е от изключително значение. Повечето хиропрактици използват и специфични инструменти, както и специална маса, необходима главно при дискова херния. Като допълнение се използват ултразвук, криотерапия, електротерапия, Ergon/Graston tehnique, акупунктура и други методи.

Хората обикновено посещават хиропрактик за помощ при :
 • Болка в гърба
 • Болка в шията
 • Главоболие (Хронична мигрена)
 • Трвми от битов характер
 • Наранявания при автомобилни катастрофи
 • Дискова херния, бълджинг, протрузия
 • Артритни болки
 • Спортни травми
 • Спондилози, спондилоартрози, спондилолистези
 • Ишияс, радикулити, радикулопатии
 • Наранявания, свързани с работата
 • Ограничено движение в гърба, раменете, врата или крайниците

Structural Osteopathy

Остеопатия – Osteopathy е основана от Д-р Андрю Тейлър Стил, роден  на 06.08.1928 г. в Джоунсвил, Вирджиния, той прекарва детските си годините  в североизточна Мисури. Остеопатията  се основава на философията, че всички системи на тялото са взаимосвързани и зависими един от друг за добро здраве. Д-р Стил вярва, че чрез коригиране на проблемите в структурата на тялото с манипулативно лечение, способността на тялото да функционира и да се лекува се подобрява значително. Той също така насърчава идеята за превантивна медицина и подкрепя философията, че лекарите трябва да се съсредоточат върху лечението на целия тяло, разглеждано като един орган, а не само определени зони и органина. Базирайки се на тази философия, д-р Стил открива първата школа по остеопатична медицина в Кирксвил, Мисури през 1892 година.

Структурана Остеопатия е една от най-важните части на остеопатията и се фокусира главно върху решаване на проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат (кости, стави, сухожилия, мускули и фасции). Използвайки ръчна техника, остеопатът не само облекчава болката, но и въздейства върху причината за заболяването и по този начин лекува болестта, а не само нейните последствия. Остеопатът отлично познава структурата и функцията на всички органи и системи в норма и в патологията, биомеханиката на всички стави на човешкото тяло. Това позволява точно да се идентифицира всяко нарушение на тяхната мобилност и като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на пациента, да се коригират нарушенията, преди да са налице очевидни признаци на заболяването. При прегледа остеопатът определя зоната, където по някаква причина е настъпило нарушение или ограничаване на подвижността на ставни повърхности или тъкани и възстановява нормалната подвижност чрез използване на специални техники.

Лечението включва набор от структурни остеопатични техники, чрез които остеопатът е в състояние да елиминира функционални нарушения на нивото на ставите и мускулно-лигаментните връзки. На практика остеопатите използват дълъг лост, т.е. въздействието върху гръбначния стълб през крайниците и торса. Манипулативните методи на остеопатията са много внимателни и нежни. По време на първата сесия след идентифициране дори на минимални нарушения с помощта на специални остеопатични диагностични тестове, остеопатът провежда корекция, възстановява нормалните анатомични отношения, облекчава напрежението и спазмите на мио-фасциалните (мускулно-сухожилня) структури. Подобрява се кръвообращението, лимфния ток и инервацията.

Ефективна при лечението:

-Проблеми с кръвообращението

-Схващане или скованост

-Болки в ставите, Лумбаго

-Ишиас, Радикулопатия

-Мускулни спазми

-Фибромиалгия

-Профилактика на мигрена

-Нарушения на позата, Сколиоза, Кифоза(Шоерман)

-Болки в кръста при всяка локализация и усложнения

-Ревматична системни заболявания (Ревматоиден полиартрит)

-Неврози, главоболие, нарушения на съня

-Синдром на хроничната умора и др

-Леки спортни / танцови наранявания и разтежения

-Общи, остри и хронични болки в гърба                                                                                                                                                                                                            –

-Замръзнало рамото, Тенис лакът (латерален епикондилит)

-Състояния след наранявания и операции и други дискогенни болки и заболявания.

-Неусложнена механична болка в шията, замаяност, главоболие възникващо от шията (cervicogenic)

Структурната остеопатия е много ефективна за превенция на заболявания и увреждания на опорно-двигателния апарат, за възстановяване на тялото след спортни или тежки физически натоварвания, след стрес и други негативни физиологични състояния на тялото. В нашия кабинет работят квалифицирани специалисти, които могат да се справят с вашата болка, дискомфорт, скованост, да възстановите вашето здраве и обема на движенията!

15301250_1130486927071930_859731020_n15281977_1130499870403969_1442521518_n15300528_1130501610403795_316531539_n

Към лентата с инструменти