15644309_1146208578833098_620041853_n

Дискова херния: (разговорно наричана дископатия) е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и меката централна част на диска се деформира и навлиза в гръбначномозъчния канал или се излива навън и притиска нервните коренчета, които излизат от прешлена. Дискова херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са шийна дискова херния и лумбална (в областта на кръста). Последната е най-честа и обикновено причинява болки в кръста и в единия или двата крака. Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-често срещана от шийната и е най-често причина за болки в кръста. Дисковата херния се получава до 50 годишна възраст, когато дискът е все още желатинова субстанция. С годините консистенцията на диска се променя и вероятността на образуване на дискова херния намалява. Причини за болките в кръста или краката стават костно-ставната дегенерация, спиналната стеноза или сподилолистеза. Дисковата  херния включва три вида дискови лезии.

Протрузия – това е влошаване на дисковия бълджинг. Част от ядрото преминава през разкъсания пръстен, но задния надлъжен лигамент е запазен цял.

Екструзия – това е по-тежкия вариант. Ядрото е преминало през фиброзния пръстен и задния надлъжен лигамент.

Секвестрация – Това е крайната фаза. Част от ядрото е преминало през разкъсаните фиброзен пръстен и заден лигмент, и е навлязло в гръбначно-мозъчния канал, като може да се мести надолу и нагоре по канала и да притиска различни нервни структури.

Симптомите варират значително в зависимост от мястото и размера на дисковата херния. При притискане на нерв може да има болка, изтръпване или слабост в дадена област на тялото инервирана от съответния нерв. Голяма част от хората с дискова херния не се нуждаят от операция, въпреки силните инвалидизиращи болки, които изпитват. Използването на терапевтични методи е алтернатива на консервативното лечение. Терапията се извършва по нетрадиционна методика, като тя е комплексна. Към всеки случай се подхожда индивидуално.

 

Chirocare: 

Chirocare/Мануална грижа е пакетна услуга със строго индивидуален подход.Терапията зависи от симптоматиката, общото състояние и възрастта. Използват се различни мануални методи и техники в комбинация: Chiropractic & Strictural Osteopathy, Лечебен масаж, Екстензия, Хидротерапия, Фасциална манипулация, Декомпресионна терапия. ERGON-IASTM tehnique, и други Холистични методи. С течение на времето обогатяваме и надграждаме прилаганите техники за да получим по добър ефект за кратко време с по-дълготрайнни резултати от прилаганите индивидуални процедури.

Целта е да се възстанови подвижността на ставите,които са били ограничени вследствие на травма на тъканите. Нараняване на тъканите може да се получи от повтарящи се неправилни движения, седене с лоша стойка на гръбначния стълб, неправилно вдигане на тежък предмет, рязко движение и др. В тези случаи наранените тъкани се променят физически и химически, което може да причини възпаление, болка и намалена функция на гръбначния стълб. Chirocare е за предпочитане, защото за кратко време нормализира функцията на гръбначния стълб, облекчение на болката и възстановяване на обема на движени. 

Към лентата с инструменти