15310349_1131331440320812_1986462933_nОснована от Даниел Дейвид Палмър. Този лесовъд, пчелар и хипнотизатор, роден в Канада през 1845 г, развива специална мануална техника, която постепенно се превръща в система за диагностика и лечение. Палмър се обгражда от лекари и хирурзи и създава школа по хиропрактика, която днес има все повече последователи в медицинските и пара медицинските среди.

4 основни принципа на хиропрактиката

Всяко живо същество притежава вродена органична интелигентност. Тази жизнена сила позволява на организма да се самолекува и непрекъснато да се приспособява към изпитанията на околната срещу, Ролята на вродената интелигентност на тялото е да поддържа хомеостазата между всички елементи на организма и така да запазва естественото състояние на здраве. Нервната система ръководи всички функции на организма. Вродената интелигентност използва нервната система като средство за комуникация между мозъка и отделните клетки на тялото. Благодарение на този нервен поток, тя координира и контролира всяка човешка функция. Проблемите на прешлените предизвикват напрежение в тялото. То се дължи на притискане на нервите – нарушава се правилният нервен поток, а това пречи на вродената интелигентност да изпълнява ролята си на регулатор. Възстановяване чрез корекция Мануалната корекция намалява нервните възпаления и възстановява оптималното функциониране на нервната система. това от своя страна позволява на вродената интелигентност да изпълни успешно мисията си. Приложение: Най-кратко казано, хиропрактикът е експерт по гръбначния стълб, както зъболекарят е специалистът по зъбите. По принцип хиропрактиката е ориентирана към болките в тила, гърба и кръста. Но много специалисти са на мнение, че проблемите с прешлените на гръбначния стълб са причина за кух вторични смущения в нервно вегетативните функции на организма с отражение и в храносмилателната система. Мануалната терапия на гръбначния стълб може да подобри отделителната дейност, да облекчи дишането и предменструалния синдром, да помогне при бебешките колики. Нейният ефект за преодоляване на функционални смущения на вътрешните органи е практически доказан в много случаи и е предмет на научни изследвания.

Благоприятно въздействие

Чрез хармонизиране на нервната система и освобождаване на тялото от мускулно напрежение хиропрактиката поддържа жизнената енергия в организма. Тя разглежда тялото в неговото единство – древен принцип в медицината, за съжаление позабравен от съвременните лекари. Хигиена на гръбнака Хиропрактикът манипулира костите и нервите, изграждащи гръбначния стълб, защото от неговото състояние зависи цялото ни здраве. Добре поддържаният гръбнак дава сила и гъвкавост на тялото. Ако има притискане на нерв, това смущава протичането на нервния поток. Лошата стойка, следствие от травми в прешлените, нарушава нервните връзки, явява се напрежение в мускулите и смущения във вътрешните органи. Против болки На първо място това са болките в гърба. Ролята на хиропрактиката се състои и в обучаване на пациентите в начини за облекчаване на неприятните усещания: правилни жестове, подходящо положение на тялото и т.н. Но тя намира приложение и при много други неразположения. Като се стреми да възстанови функционалното равновесие в организма, хиропрактиката може да преодолее симптомите на мигрената, ставните болести, безсънието, алергията, запека, синдрома на раздразненото черво и други. При бременните жени редовните сеанси по хиропрактика облекчават тежестта в кръста и подготвят организма за раждането. При бебетата пък те имат доказан ефект срещу регургитация. Хиропрактичната корекция Това е основната мануална техника на хиропрактиката. Тя се състои в умерен натиск върху определена точка, който отговаря на две задължителни условия – голяма скорост и слаба амплитуда на движението. Прецизността е от изключително значение. Повечето хиропрактици използват и специфични инструменти, както и специална маса, необходима главно при дискова херния. Като допълнение се използват ултразвук, криотерапия и електротерапия.

Хиропрактика – допълнителна информация
Към лентата с инструменти