15357004_1130420520411904_1452877425_n

Сколиозата: Изкривяване на гръбначния стълб настрани (ляво, дясно). Това е най-сериозното изкривяване на гръбначния стълб, в повечето случаи се получават допълнителни кривини и ротации, защото тялото се стреми да се стабилизира.

Основните видими промени, които настъпват са извиване на гръбначния стълб в ляво и (или) дясно, накланяне на главата, раменете и таза (като в по-тежките случаи се получава илюзия за по къс крак). Сколиозата причинява дисбаланс в паравертебралната мускулатура. Според степента на изкривяване се получават структурни изменения по целия гръбнак, намаляване на неговата дължина, ротация на прешлени.Промените върху прешлените оказват влияние и върху ребрата. Възниква ребрена гърбица откъм конвексната страна, която по предната  повърхност на гръдния кош води до хлътване. Сколиотичната деформация води до разместване и притискане на органите в гръдната и коремната кухина. Според нивото на първичната сколиотична равнина сколиозите биват торакални, торако-лумбални и лумбални. Според големината на кривината:

  • 1 степен – отклонение от вертикалната ос между 10-15 градуса.
  • 2 степен – отклонение от вертикалната ос между 15-30 градуса.
  • 3 степен – отклонение от вертикалната ос между 30-45 градуса.
  • 4 степен – отклонението е над 45 градуса.

Обикновено сколиозата се развива бавно, със слабо отклонение на гръбначния стълб, без болки, почти не се забелязва. Постепенно се появяват симптоми като по-бързо уморяване, преходни болки. Диагнозата сколиоза се поставя след изследване и рентген. Задължителен е и преглед при ортопед, за да се установи степента на изкривяване. Това, което трябва да знаете за сколиозата при децата е, че едно на всеки 20 деца получава сколиоза на определен етап от растежа. Не са известни причините за гръбначните изкривявания. Лошата и неправилна поза почти няма значение, тя само задълбочава проблема. Най-често срещаната форма е идиопатичната сколиоза, тя се развива най-често при деца между 9 и 14 години.

 

Scoliocare:

Подходът е строго индивидуален.Терапията зависи от симптоматиката, общото състояние и възрастта. Използват се различни мануални методи и техники в комбинация с балнеопроцедури, като идеята е да се укрепи и изправи гръбначният стълб с помощта на масажи, калотерапия-луга, ел.стимулация, екстензия, хидротерапия, Фасциална манипулация, Декомпресионна терапия, ERGON-IASTM tehnoque и специализирани за целта апарати, уреди и пособия. С течение на времето надграждаме прилаганите методи, за да получаваме по добри резултати за по кратко време. Допълващия ефект на терапиите се постига с плуване, пилатес или други физически активности. Голяма роля имат родителите на децата, като проявяват търпение и следят строго изпълнението на зададените упражнение които се изпълняват в домашни условия. Целта на ScolioCare да се избегне операционната намеса и да се постигнат добри резултати от изправянето в някои единични случаи да се стопира прогресията на изкривяването при подрастващи. Не оспорваме операционната намеса при някои тежки случаи на сколиоза при деца, които имат тежки паталогии. Опрецията е становище от което връщане назад няма, докато всички холистични методи и упражнения които се приложат няма да навредят. Информираността е с цел по голям достъп на информация за потърпевшите и техните родители(близки).

Към лентата с инструменти